Opis
Česen je preventivno sredstvo pri preprečevanju mnogih bolezni srca in presnovnih bolezni, kot so ateroskleroza, hiperlipidemija, tromboza, hipertenzija in sladkorna bolezen. Česen ima zaradi alicina, že od nekdaj poznane biološke aktivne komponente, sposobnost preprečiti delovanje virusa, ki povzroča prehlad. Zmanjša izpadanje las, tako pri moških kot tudi pri ženskah.
Antioksidanti v česnu varujejo pred oksidativnimi poškodbami, ki povzročajo Alzheimerjevo bolezen (oblika demence, ki ljudem odvzame sposobnost jasnega razmišljanja, kar oteži vsakodnevne naloge in sčasoma privede do izgube zavedanja sebe). Uživanje česna pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.
Vir raziskav: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29393867
Čemaž znižuje visok krvni tlak, kar zmanjšuje tveganje za aterosklerozo, srčne napade in kapi. Lahko zniža raven holesterola in tudi v starosti ohranja srce v dobri formi. Omili želodčne težave. Protibakterijske in protigljivične spojine v čemažu povrnejo ravnovesje bakterij v črevesni flori in posledično pomirijo vnetja, napihnjenost, krče, zaprtje in druge prebavne težave.
Aktivne sestavine čemaža imajo sposobnost nevtralizacije prostih radikalov še preden pride do celične mutacije in oksidativnega stresa v različnih delih telesa. To lahko zmanjša tveganje za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in artritis.
Vir raziskav: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29393867